1
Fii cinstit. Minciuna poate rezolva temporar situația, dar probabil că veți fi prins. În plus, minciuna nu te va ajuta pe tine sau pe persoana care are nevoie de sesizare. Nu trebuie să mergi la punct și să fie nepoliticos - nu există nici un motiv să spunem, „In nici un caz, ai fost un angajat teribil, am tot ce urât“ "Dar nu trebuie să te scuzați să spui nu.
2
Explicați motivele dvs. politicos. Parte a fi sinceră este să-ți explici motivele, chiar dacă te face să te simți jenat și inconfortabil. Cât de educați este posibil, informați-vă cu privire la motive.
- Dacă respingeți solicitarea deoarece nu cunoașteți persoana suficient de bine, este o situație relativ ușor de rezolvat într-o manieră blândă și sinceră. Doar spune ceva de genul: "De vreme ce nu am lucrat impreuna de mult timp, nu cred ca vom putea scrie o referinta destul de puternica pentru tine".
- Dacă respingeți o solicitare deoarece performanța persoanei nu merită o recomandare, situația este un pic mai complicată. Cu toate acestea, în cele din urmă, trebuie să fii cinstit: "Nu mă simt confortabil să scriu o referință pentru tine".
3
Utilizați timpul ca o scuză. În realitate, timpul necesar pentru a scrie o recomandare bună poate fi motivul pentru care nu doriți să-l scrieți, sau pur și simplu puteți folosi-o ca scuză. În orice caz, spune-ne cât de ocupați sunteți. Încearcă să fii cinstit cu privire la cauzele lipsei timpului tău, indiferent dacă eo bunică bolnavă, mai multe slujbe la colegiu sau o călătorie apropiată.
- Există multe scuze pe care le puteți folosi, dar încercați să fiți sincer atunci când vorbiți persoanei în care nu puteți scrie o recomandare deoarece programul dvs. este plin.
4
Luați în considerare sugerarea unor referințe alternative. Dacă vă simțiți confortabil, puteți sugera că persoana solicită ajutor de la o altă persoană. Aceasta funcționează cel mai bine dacă respingeți solicitarea deoarece nu cunoașteți persoana suficient de bine.
- Poți pur și simplu să spui: "Oh, de ce nu l-ai întrebat pe Julia? A lucrat cu tine mult mai mult decât am făcut-o."
- Dacă nu puteți recomanda persoana pe baza performanței dvs., puteți lua în considerare și sugerarea alternativelor. Respingeți cererea și continuați cu: "Poate îl puteți întreba pe Julia sau Roberto."
5
Amintiți-vă să fiți politicoși. Este întotdeauna posibil să fii politicos și cinstit. Alege-ți cuvintele cu atenție (în loc de "nici un fel!", Spune "nu pot face asta") și stai ferm. Rețineți că persoana vă cere acest lucru deoarece credeți că veți scrie o recomandare bună - refuzul dvs. poate provoca durere și dezamăgire. Educația și bunătatea pot atenua lovitura.
6
Păstrați conversația scurtă și amabilă. Probabil vă puteți explica într-una sau două propoziții - nu este nevoie să prelungiți motivele sau să oferiți o prelegere inutilă persoanei. Spuneți doar nu, spuneți-vă motivul pe scurt și, probabil, sugerați altcuiva.
7
Rezistati ispitei de a va cere scuze de mai multe ori. Oamenii tind să-și ceară scuze excesiv atunci când se simt incomod. o dată sau de două ori pentru a-mi cer scuze este acceptabil, dar să spun că ești rău din nou și din nou, nu ajută cealaltă persoană, doar face situația mai inconfortabil.
- Amintiți-vă: nu faceți nimic greșit.
8
Stick la decizia ta. După ce refuzați o referință, nu vă răzgândiți doar pentru că persoana cerșitoare, certă sau încearcă să vă facă să vă răzgândiți în orice alt mod. Dacă renunțați, veți ajunge într-o situație mai complicată: scrieți o scrisoare de referință care vă va compromite integritatea. Fii puternic!